През 1984 г. на Грег Андерсън му е поставена диагнозата “рак на белите дробове с метастази”, а лекарите му давали още само 30 дни живот.

Днес той е лектор и консултант на здравни и икономически организации по въпросите на Съвършеното здраве.

Основател е на фондацията “Победители на рака”. Автор е на 5 книги, най-известни от които са “22 неоспорими закона на съвършеното здраве” и международният бестселър “Победителят на рака”.

Философията му е основана на безусловната вяра, че постигането на съвършено здраве е въпрос на личен избор.

За Грег Андерсън думата БЛАГОДЕНСТВИЕ е една от най-великите и мощни думи в човешкия език. Опитаме ли се да я проумеем, ще установим, че тя включва не само благоденствието на тялото и духа, но и всички области на живота. Безспорна истина е, че единствено ние като индивиди можем да допринесем нещо за своето здраве и благоденствие. Не лекарят, не рецептата, не лекарството, а ние. Силата е в нас.

Съвършеното здраве обхваща тялото, духа и ума – цялото, от което се състои всеки от нас. Физическото и душевното благосъстояние е личен избор. Съвършеното здраве не е медицинско заключение, а начин на живот: чувствителен и откликващ на всички измерения на тялото, ума и духа; съвършеното здраве е подход към живота, който всеки от нас определя, за да постигне своя най-висок потенциал за физическо и душевно благосъстояние в момента и завинаги. Медицината се занимава само с едно измерение – тялото. Старите идеи за самопомощ също боравеха само с едно измерение – най-вече ума. Съвършеното здраве обхваща всички сфери на живота: физическата, емоционалната, обществената, интелектуалната, професионалната и духовната. Съвършеното здраве не означава подход на части. Съвършеното здраве е цялостен, холистичен подход…

Традиционната медицина открива даден проблем (симптом) и го лекува. Това е “болестният модел” в медицината. Целта е да се неутрализират симптомите и да се постигне състоянието, в което не се забелязва болест.

Превантивната медицина (профилактиката) също се базира на този модел. Целта е същата – да не се констатира болест.

Съвършеното здраве се бори за нов стандарт. Без значение какво е здравословното ни състояние, то ни призовава към непрекъснато подобрение и самообновяване във всички сфери на живота. Съвършеното здраве преследва нещо повече от отсъствието на болест. То търси нови, по-високи нива на изява. То надхвърля точката, в която няма болест; то посвещава усилията си на общото ни благосъстояние – на тялото, на ума и духа…

Прочети повече тук

Съвършеното здраве преследва нещо повече от отсъствието на болест. То търси нови, по-високи нива на изява. То надхвърля точката, в която няма болест; то посвещава усилията си на общото ни благосъстояние – на тялото, на ума и духа.