Антиоксиданти

antioxidants-1Антиоксидантите са група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуване  на свободни радикали.
Свободен радикал е атом или група от атоми, в която има един самостоятелен (не свързан в двойка) електрон, което прави атома (или групата атоми) нестабилен и крайно реактивен, тъй като нормалното химическото поведение (на атома) се определя от бройката електрони, намиращи се в най-външния му слой. Свободните радикали предизвикват увреждане на клетките. Те разрушават имунната система и резултатите са инфекции и различни дегенеративни заболявания, напр. сърдечни болести и рак. Свободните радикали могат да се получат в резултат на определени диети (с много мазнини, готвене при високи температури), стрес, пушене, алкохол, физически натоварвания, лекарствени продукти или излагане на слънце и замърсители на въздуха, йонизираща радиация. Уврежданията, предизвикани в организма от свободните радикали, според мнението на учените, са основа на процесите на стареене.

Антиоксидантите могат да доставят липсващия електрон на нестабилните молекули, за да предотвратят уврежданията, които свободните радикали нанасят на организма.

Ние препоръчвам прием на антиоксиданти под различна форма:

Селен плюс A, C и E  – Селенът е най-важният елемент от антиоксидантната защита на организма. Притежава уникални антиоксидантни качества и регулира метаболизма на щитовидната жлеза. Витамините, флавоноидите, коензимите не могат да заменят Селена. Той влиза в състава на ензимът глутатион пероксидаза, който обезврежда най-опасните и агресивни “свободни радикали” с които другите антиоксиданти не могат да се справят. Ако Селенът е в малко количество, това най-важно звено на антиоксидантната защита не работи. Микроелементът селен и витамините А, С и Е са мощни антиоксиданти, имат силно синергично действие и подпомагат: дейността на имунната и сърдечно-съдовата системи, щитовидната жлеза и способността за възпроизводство. Повече информация за витамините А, С и Е може да намерите в разделите „Витамини и минерали“, „Имунна система, простуда, грип“, „За мъже“.

Витамин С – „класически“ антиоксидант, който не се синтезира в тялото и трябва да бъде приеман с храната.

OPC комплекс – комбинирани хранителни добавки, комплекс от полифеноли  (с високо съдържание на олигомерни проантоцианидини (OPC) , биофлавоноиди (природни полифеноли с мощен антиоксидантен ефект, които укрепват стените на капилярите и ефективно се борят със свободните радикали), витамин С, екстракти от гроздови семки (съдържа олигомерни проантоцианидини – мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали; те са едни от малкото антиоксиданти, които преминават през стените на клетките на мозъка и кръвоносните съдове; екстрактът от гроздови семки подобрява проходимостта на кръвоносните съдове и предпазва от образуване на плаки и тромби в артериите, заздравява стените на вените), зелен чай, червено вино, ацерола и др.

Моринга (листа от растението Моринга) – анализи показват, че изсушени и направени на прах листа от Моринга (което е начина, по който обикновено се продава и консумира Моринга) съдържат 46 вида антиоксиданти, включително и каротеноиди, цинк, селен, хром. Жените, които са бременни не трябва да ядат моринга или някои от нейните екстракти (растението съдържа химикали, които могат да предизвикат контракции).

Ликопен – фитохимикал, един от най-ефикасните антиоксиданти от каротиноидите и основният каротиноид в кръвта, както и в различни тъкани, особено тази на простатата.

Krill oil маслен екстракт от антарктически крил; Крил Ойл е естествено силен антиоксидант, съдържа витамините А и Е, астаксантин и морски флавоноид (единствения открит животински източник на флавоноиди досега). Астаксантина е най-мощният натурален антиоксидант. Ето защо Крил Ойл е с изключително висок антиоксидантен капацитет.

Куркумин – куркуминът е основната активна съставка в турмерик (куркумата). Куркуминът действа като чистач на свободните радикали и антиоксидант, потискайки липидната пероксидация и оксидативното увреждане на ДНК. Куркуминоидите активират ензимът глутатион S-трансфераза (директно обезврежда активни кислородни форми, помага за отстраняване на свободните радикали и ракови клетки от кръвта и помага за детоксикацията на черния дроб).

Антиоксидантите действат синергично и затова е добре да се вземат по-малки дози от няколко различни антиоксиданта, отколкото голямо количество само от един. Селенът например е препоръчително да се комбинира с витамин Е (подпомага за понижаване на „лошия” холестерол); куркуминът с пиперин (доказани до 20 пъти по-високи нива на плазмена бионаличност на куркумин два часа след прием при комбинация с пиперин); витамин С да се комбинира с Цинк (ефективният „коктейл“ срещу простуда и грип).

ВНИМАНИЕ:

Прекомерната употреба на антиоксиданти под формата на хранителни добавки може да има негативни последици за организма – прекалено големите дози антиоксидантите се натрупват в организма и могат да нарушат правилното функциониране на мускулите, както и да компрометират работата на имунната система! Преди да се прибягва до допълнителен източник на антиоксиданти, задължително да бъде установено, че организмът наистина има нужда от тях – посредством детайлно запознаване с начина на живот при съответния човек!
Селенът може да взаимодейства с лекарствата, които понижават холестерола и да намали активността им. Затова приемът на селен трябва да става след консултация с лекар!

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.