Кръвна захар

sugar_heart

Кръвната захар е разпространено название и медицински термин отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообръщението. Концентрацията на кръвната захар е строго регулирана от организма. При нормални условия, нивото на КЗ се поддържа между 4 и 6 мМ (мили мола / литър). Захарният диабет е болест, характеризираща се с хронично повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи или на отслабената реакция на клетките към инсулина (Диабет тип 2) или на недостатъчното му произвеждане в тялото (Диабет тип 1). С течение на времето захарният диабет води до увреждане на малките, средни и големи кръвоносни съдове и на периферните нерви, което определя системните и локални усложнения на заболяването. Тежки дълготрайни усложнения, свързани с диабета, са сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, диабетна ретинопатия и др. Ние препоръчваме:

Канела – води до леко подобряване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, когато не може добре да се контролира с лекарства. Помага и при преддиабетични състояния, когато причината е метаболитен синдром (метаболитният синдром включва затлъстяване от андрогенен тип /около талията/ с инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, повишен холестерол и висока кръвна захар, повишен риск от атеросклероза). Приемът на хранителни добавки с екстракт от канела неизменно съпровожда диетата на диабетиците.

Витамини и минерали

Тъй като при диабета метаболизма е нарушен в организма се  установява липса на много витамини и минерали. От особена важност за поддържане на кръвната захар са елементите хром и цинк.

Хром – действа чрез директно подобряване на способността на организма да произвежда инсулин. Дефицитът на хром самостоятелно може да се разглежда като причина за диабет.

Цинкът е доказано дефицитен при пациенти с диабет. Висока концентрация на цинк се намира в ендокринните клетки на панкреаса, които произвеждат инсулин, по специално бета-клетките. Микроелементът е тясно свързан с работата на инсулина; недостигът му в организма се свързва с влошена функция на бета-клетките и по-широко разпространение на инсулиновата резистентност (източник http://universityhealthnews.com/).  Цинкът помага и за други проблеми на диабетиците като бавното зарастване на рани и честите инфекции.

Магнезий – изследванията показват, че повишените нива на глюкоза в кръвта (т.нар. кръвна захар) увеличават загубата на магнезий чрез урината, което води до понижени нива на микроемента в организма (източник http://www.diabetesselfmanagement.com). Понижените нива на магнезий се свързват с повишаване нивата на кръвната захар и на инсулиновата резистентност.

Витамин С –  Хората с диабет тип 1 имат ниски нива на витамин С. Витамин С намалява сорбитола при диабетици. Сорбитол, е захар, която се натрупва и уврежда очите, нервите и бъбреците на диабетици. Витамин С може да подобри глюкозния толеранс при диабет тип 2. Транспортиране на витамин С в клетките, се улеснява от инсулин. Ако сте диабетик, допълвайте диетата си с 1-3 грама на ден на витамин С.

Витамин В-комплекс (B1, B2. B3, B5 и B6) плюс B-12 и фолиева киселина (B9) – те участват като кофактори в разнообразни ензимни системи в организма, които регулират метаболизма на въглехидрати, белтъци и мазнини. B-12 предпазва от увреждане на нервите/невропатия.

Биотин (витамин B7) – при недостиг на биотин, панкреасът може да започне да забавя производството на инсулин.

Витамин Е – подобрява инсулиновата дейност и действа като антиоксидант. Изследванията показват, че хората с ниски кръвни нива на витамин Е са в по-висок риск да развият диабет тип 2. Витамин Е подобрява глюкозния толеранс при хора с диабет тип 2, както и при пациенти в напреднала възраст, които не са диабетици.

Витамин D – потиска възпалителните процеси в бета-клетките на панкреса.

Коензим Q10 – предпазва бъбреците от увреждане причинено от диабет; подобрява гликемичния контрол при пациенти с диабет тип II.

Омега 3 – под формата на ALA (Алфа-липоева киселина). Няколко проучвания показват, че ALA (Алфа-липоевата киселина) помага за редуциране нивата на кръвната захар. ALA има способност да унищожава свободните радикали и може да подпомогне хора с диабетна периферна невропатия, които се оплакват от болки, парене, сърбеж, изтръпване и скованост в ръцете и краката поради увреждане на нервите (източник http://umm.edu ).

Микроводослите спирулина – подобряват обмяната на веществата и регулират кръвната захар.

Чесън – понижава нивата на кръвната захар, артериалното налягане, холестерола.

Чудесен естествен заместител на захарта е стевията. Освен това стевията и куркуминът (екстракт от куркума) стимулират регенерирането на бета-клетките на панкреаса.

ПОНМЕТЕ: Начинът на живот играе ключова роля в контрола на инсулина, респективно кръвната захар и е основен фактор за развитие на диабет тип 2.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.