Храносмилателна система

fruits-vegetable-stomachПървата система на нашия организъм, която страда от неправилното и небалансирано хранене, е храносмилателната. Освен функцията да смила поетата храна, храносмилателната система представлява бариера срещу микроорганизми и всички вредни вещества, които неминуемо влизат в телата ни с храната и течностите.
Най-малко известна е имунологичната роля на храносмилателния тракт, но практически най-големият имунен орган в човешкия организъм е храносмилателната система. Тя, заедно с кожата и белия дроб, е в най-тесен контакт с външните фактори, които често са агресивни към тялото.

Съвременната храна съдържа предимно топлинно обработени, консервирани и рафинирани продукти, бедни на ензими. Техният дефицит натоварва храносмилателния процес и затруднява усвояването на важни за организма вещества.

За подпомагане на нормалната функция на храносмилателната система препоръчваме:

Ензими – бромелаин и папин (извлек от ананас и папая)- подходящи за употреба при консумация на високобелтъчни храни, които не винаги е възможно да се смелят напълно в стомаха. Знаете ли че: при хранене над 50% от енергията се изразходва за процесите на храносмилане; при силен стрес, както и при много ниска или много висока температура организмът се нуждае от много повече ензими, отколкото в нормално състояние.

Таблетки с артошок и папая (концентрат от артишок, цинарин и ензимът папаин). Папаинът подпомага смилането на храни богати на белтъци като: месо, яйца, млечни продукти, ядки и др. Екстрактът от артишок (цинарин) действа жлъчогонно, детоксикиращо, диуретично и хепатопротективно. Веществото цинарин, е най-големият природен чистач на отрови и токсини от човешкото тяло; цинарин не може да се открие в нито един друг зеленчук или плод на света, освен в артишока.

Пробиотици – Здравето започва с баланса на чревната микрофлора! Болестите най-често се развиват в червата и там е мястото, откъдето трябва да започне цялостното лечение. Трудно е да сме здрави когато страдаме от запек, когато нашите черва са пълни с гниещи остатъци или са населени с вредни микроорганизми. Прием на пробиотици е препоръчителен при срив на имунната система, нарушено храносмилане, стомашни неразположения, диария, запек, съпътстващо средство при антибиотично лечение, при дисбактериоза, стрес и др. Пробиотичните бактерии подпомагат усвояването на хранителните вещества и минералите, поддържат баланса на чревната микрофлора. Ние препоръчваме изпитана комбинация от шест различни пробиотични бактериални култури с висока концентрация, без съдържание на лактоза и глутен.

Броколи – екстракт:  Съдържа изотиоцианати, борещи се с рака (твърдите тумори). Сулфорафанът е молекула, открита в изотиоцианатите. Според последните проучвания сулфорафанът може да бъде изключително ефективен при лечението на хеликобактер пилори (източник  http://foodsandhealthylife.com/amazing-discovery-japanese-doctor-reveals-how-to-finally-kill-helicobacter-pylori-bacteria/).

Куркуминуиди с пиперин и холин  (извлек от куркума и черен пипер и витамин B4) – за подпомагане при: храносмилателни проблеми, проблеми с черния дроб и жлъчката, проблеми с перисталтиката и нарушена стомашна функция, при детоксикация на организма, при артрити, остеоартрити и други възпалителни заболявания. Куркумата съдържа силни антиоксиданти, които неутрализират действието на свободните радикали и по този начин се предотвратява преждевременното стареене. Куркуминът подпомага също имунитета, укрепва костите и ставите, поддържа нормални нива на холестерола и правилните функции на черния дроб. Пиперинът многократно усилва биологичната активност на куркумина. Холинът осигурява здравината на клетъчните мембрани, през чийто портове хранителните вещества влизат, а отпадъчните продукти се изхвърлят от клетките, и така им позволява да функционират нормално.

Ябълкови фибри + овесени фибри – дъвчащи се таблетки. Показни са при язва, гастрит, газове в стомаха и червата, запек, висок холестерол, интоксикация с тежки метали.

Алкално-минерални таблетки с екстракт от лайка и маточина  – помагат при храносмилателни проблеми и киселини в стомаха; при нарушаване на киселинно-алкалния баланс в организма, хиперацидитет (прекалено отделяне на стомашна киселина), ацидоза (състояние, при което възниква дисбаланс в биохимията на организма и се наблюдава прекалено подкисляване на телесните течности и най-вече на кръвта).

Алое Вера– чист сок, добит от вътрешния сок на пресни растения Алое; подпомага лечението на редица проблеми на стомашно-чревния тракт като колит, гастрит, язва, болестта на Крон. От години лекарите използват зеленото растение в допълнение към основната терапия.

Омега-7, чисто масло от Облепиха – препоръчва се за подпомагане при: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, колити, хемороиди, чернодробни проблеми; също така при очни проблеми и дегенеративни заболявания, авитаминоза, проблеми с нивата на кръвната захар и липидите, трудно заздравяващи рани, преди и след лъчетерапия.

ПОМНЕТЕ: Продължителното и достатъчно сдъвкване на храната до превръщането й в хомогенна смес е основание за добър статус на храносмилателната система, както и за изпитване на по-голямо удоволствие от храната. Помага също и срещу натрупването на излишни килограми. Между 25 и 40 сдъвквания, според вида на храната, са напълно достатъчни.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.