За очите

eye-supplementsКазват, че очите са прозорец към душата. Казват също, че очите могат да „говорят“. Именно те сякаш разкриват без думи най съкровените ни чувства и тайни. Очите могат обаче да бъдат и уморени, зачервени, да сълзят – при продължителната работа с компютър и недоспиване например. Върху очите влияние оказват също  неправилното хранене (прекалена консумация на тлъста храна, на тестени и захарни изделия), стресът, замърсяването на околната среда, някои лекарства, тютюнопушене, промени в хормоналния баланс, изкуствено осветление, козметика и др. Безспорно очите са едно от най-важните ни сетива! И както обикновено – започваме да се грижим се за очите си чак когато възникне проблем с тях.

Витамин А  е един от най-важните витамини за зрението, дефицитът му води до появата на „кокоша слепота“. Забележка: да не приемат допълнителни дози от витамин А под формата на хранителна добавка по време на бременността (освен ако не е по лекарско предписание).

Изключително важни за здравето на очите са Антиоксидантите. Цинк, селен и витамините C и E  предпазват клетъчните структури на ретината и лещата от свободни радикали. Цинкът регулира активността на повече от 200 ензима, които участват в почти всички важни клетъчни процеси. Витамин Е – Силен антиоксидант, който намалява свободните радикали и по този начин намалява и риска от макулна дегенерация и катаракта (перде), запазва Витамин А и подобрява неговата абсорбация. За повече информация отиди на раздел: Антиоксиданти

Лутеин и зеаксантинантиоксиданти подпомагащи предпазването на очите (и по точно макулата, която се нарича още жълто тяло)  от свободните радикали и високо-енергийни фотони на синята светлина. Концентрацията на зеаксантин в центъра на макулата е около 85 пъти по-голям, отколкото в периферията й. Лутеинът е разпространен равномерно и из цялата ретина и действа като филтър, който предпазва макулата от потенциално опасните за нея видове светлина, които могат да я увредят. Именно на натрупването на достатъчно лутеин и зеаксанти в макулата се дължи способността ни да различаваме ясно малките детайли на предметите, които виждаме. Двете съставки понижават риска от макулна дегенерация и от развитие на катаракта, тъй като намаляват потъмняването на лещата.

Ликопен – ликопенът и широк набор други каротеноиди се откриват в особено висока концентрация в цилиарното тяло (ciliary body) – областта на окото между ириса и хориоидеята, и в пигментния епителиум на ретината. Ликопенът и останалите каротеноиди, включително бета-каротина, играят важна роля и в предотвратяването на възрастово-зависимата макулна дегенерация, катарактите и останалите зрителни разстройства.

Астаксатин – Едно от ключовите свойства на астаксантина, което липсва при останалите хранителни каротеноиди, е възможността му да предпазва от светлинни и UV-увреждания. В естествена форма може да се постигне посредством прием на Krill oil маслен екстракт от антарктически крил.

Екстракт от гроздови семкисъдържа проантоцианидини, мощен клас антиоксиданти.  Проантоцианидините подобряват остротата на зрението на тъмно и зрителните възможности след рязко осветяване на очите (при светкавица например).

Ако ежедневно сте подложени на емоционално натоварване и стрес, обърнете сериозно внимание на нервната си система. За поддържане на здравето на очите и нервите са необходими почти едни и същи хранителни вещества, в частност, витамини от група В (B1, B2, B6 и B12). Особено важен в случая е витамин B2 (рибофлавин) – влияе върху всички обменни процеси, включително и върху тези, които протичат в роговицата и лещата на окото. Недостигът на витамина води до нарушено виждане при слаба светлина и през нощта, парене в очите и клепачите, кървави ивици в очите, вследствие на скъсване на малки кръвоносни съдове.

eyeНаучни изследвания са доказали, че редовният прием на храни, богати на омега-3 мастни киселини защитават малките кръвоносни съдове, разположени в окото.  Докозахексаеновата киселина (DHA) е най-ценната за очите Омега-3 мастна киселина.  В най-високи концентрации DHA се намира в мозъка и в окото. Тя е структурен компонент на фоторецепторните мембрани на ретината. Присъствието на DHA в клетъчните мембрани, от една страна е предпоставка за нормалното рецепторно функциониране и предаването на визуалните импулси, а от друга страна, предпазва клетките от увреждане. DHA участва в предаването на импулси между невроните (чрез невромедиатори). DHA може да си набавите от Krill oil маслен екстракт от антарктически крил, богат също и на антиоксиданът Астаксатин; Масло от черен дроб на треска, Рибено масло. За повече информация отиди на раздел: Омега 3-6-9
От лечебните растения интерес представляват Черната боровинка и Гинко билобата. Боровинките се използват като лекарство за очи от векове – веществата, които се съдържат в тях, намаляват умората в очите и уязвимостта на очните съдове, подобряват кръвообращението на очните мускули. Приемът на препарати с екстракт от боровинки даже способстват регенерацията на ретината и унищожават свободните радикали. Препаратите с гинко билоба са мощен антиоксидант и са способни да възстановят почти загубено зрение, като въздействат върху нервните окончания (в случай, че проблема е свързан с това). Няколко изследвания свидетелстват, че гинко билобата има значителна терапевтична стойност в случаите на увреждания на ретината и може да бъде използвана за предпазване на очите от катаракти, макулна дегенерация и глаукома. Колкото и да е полезно да се приема Гинко билоба под различни форми, трябва да знаете, че при завишен прием могат да се появят странични ефекти като увеличен риск от кървене, храносмилателен дискомфорт, повръщане, диария, главоболие и безпокойство. Несъвместима е употребата на Гинко билоба с Аспирин и Варфарин. За повече информация отиди на раздел: Памет и кръвооросяване

Ние препоръчваме комбиниран прием на качествени Омега-3 мастни киселини (какъвто е Крил ойл) със специализирани формули за очи, съдържащи екстракт от боровинка, лутеин, зеаксантин, цинк и селен, витамини А, Е и В2.

vitamins-for-eyeИ не на последно място – не подценявайте силата на храната, която приемате. В книгата си Smart Medicine for your Eyes (Avery, 1999), специалистът по оптометрия, д-р Джефри Еншел (Jeffrey R. Anshel) обяснява, че очите ни са комплексни органи, които се нуждаят от изключително големи количества полезни вещества, за да функционират правилно. Според Еншел, въпреки че мозъка и зрителната система представляват само 2% от телесната маса, за тяхната поддръжка и работа отиват 25% от веществата, приети с храната. Когато страдаме от определен дефицит на хранителни вещества, силата и еластичността на тъканите на окото се влошава и влошаването на зрението е един от първите здравословни проблеми, които се наблюдават при непълноценно хранене. Яденето само на едно яйце дневно може да предотврати макулната дегенерация заради каротеноидното съдържание, най – вече на лутеин и зеаксантин. И двете вещества се усвояват много по – лесно от организма от яйцата в сравнение с други техни източници. Малките плодчета Годжи бери са отличен източник на лутеин. Цвеклото пък ще ви осигури достатъчно цинк. Хапвайте също повече моркови, броколи и спанак. Не прекалявайте с тлъстата храна и захарта.

Добрата форма и здравето на очите може да се подпомогне и посредством някои прости упражнения за очи или т. нар. гимнастика за очи. Няма да навлизаме в подробности, тъй като тази тема би следвало да е обект на отделна статия. Всеки който се интересува може да намери подробна информация в глобалната мрежа.

Не забравяйте, че всички методи за възстановяване и лечение на очите се нуждаят от сериозен подход – затова е задължителна консултацията със специалист!

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.