За децата

healthy_kidМногобройни са факторите на околната среда, които оказват влияние върху детския организъм: замърсен въздух, химикали, некачествена вода (както за миене така и за пиене), замърсена почва, електромагнитни полета, нездравословни жилищни условия, шумово натоварване и др. Децата, намиращи се в относително неблагоприятна среда, са подложени на най-висок риск от остри хронични инфекции и заразни заболявания, дефекти в растежа и развитието. Заразената вода, замърсеният въздух, храна или почва, могат да причинят стомашно-чревни или респираторни заболявания, вродени дефекти и нарушения в развитието на нервната система, мутагенни и ембриотоксични действия като всички те допринасят за една шеста от общата обремененост със заболявания. Често храненето на децата е небалансирано, еднообразно, като се наблюдава повишена консумация на захар и наситени мазнини.

Във възрастта между 4 и 12 години децата израстват средно с по 50 см.  През това време теглото им се увеличава почти двойно, изграждат се всички органи и системи. За тях препоръчваме специлизирани  Витамини за деца, както и витамини А, С и Е. Всички педиатри подчертават, че от голямо значение за правилното развитие на детския организъм са ненаситените мастни киселини Омега 3 – за мозъка, очите, кръвоносните съдове, опорно-двигателната система. Те балансират и процесите в организма при хиперактивни деца. Препоръчваме поне 2-3 пъти в годината да се прави цикъл с прием на Омега 3 рибено масло или Омега 3Масло от перила или Масло от черен дроб на треска за 2-3 седмици по 1 капсула на ден след консултация с личния лекар на детето.

Поради бързия растеж, детският организъм има нужда също и от калций и магнезий. След консултация с педиатър, се препоръчва да се правят цикли с прием на Калций и Магнезий 2-3 пъти в годината по 2-3 седмици. Калцият е особено ценен за детския организъм: обезпечава нормалното развитие на скелета и зъбите, предпазва от зъбен кариес, подобрява паметта и умственото развитие. Заедно с магнезия, той предпазва детския организъм от кожни проблеми, рахит, забавено или прекалено бързо израстване, придружено от болки в мускулите и конвулсии в крайниците. Витамин D3 подпомага усвояването на калций и магнезий. Витамин D3 е едно от най-полезните подхранващи вещества, подобряващо общото здравословно състояние и е най-предпочитаната форма на витамин D, предназначена специално за бебета и малки деца; Според научните изследвания той влияе върху над 2000 гена в организма, спомага за изграждането на силна костна система и действа като мощен агент срещу образуване на ракови клетки. Подходяща за детския организъм е и Коластрата (повишава имунната система и предпазва от вирусни и бактериални инфекции).

За младите хора между 13 и 19 години са характерни хормоналните промени в периода на пубертета и стресът от полагането на изпити, а модните увлечения за спазването на диети са допълнителни фактори към небалансираното и еднообразното хранене. Същевременно организмът им има нужда от много енергия, витамини и минерали. В съвременното общество това е периода от живота, когато децата изграждат някои вредни за здравето навици. Освен изброените по-горе хранителни добавки, препоръчителен е приема на незаменими Аминокиселини, микроводорасли – Хлорела и Спирулина, а също и Ликопен (антиоксидантна защита, премахване на токсини и свободни радикали, подпомагане на храносмилателната система, подсилване на зрението). За досадното акне са подходящи продуктите с Омега 3 (описани по-горе), Селен + А, С и Е, Бирена мая.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.