За мъжете

thinkСвикнали сме когато говорим за хранителни добавки и всякакви алтернативни методи за въздействие върху здравето да мислим за жените и децата и техните специфични потребности. Все по-често и мъжете започват да поддържат здравето си с биологично-активни добавки и то още в началото на активната си възраст. При тях натовареното ежедневие най-често води до сърдечно-съдови проблеми, а с времето могат да настъпят проблеми с простатната жлеза, сексуалната активност и плодовитостта.

За превенция и профилактика на сърдечно-съдови заболявания са подходящи регулярни цикли с прием на различни комбинации от хранителни добавки, като едни от най-популярните са: Коензим Q10 (особено полезен е за хора със сърдечна недостатъчност понеже увеличава производството на енергия в сърдечния мускул, а повече енергия означава увеличаване на силата на изпомпването; показен е също при при високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечни увреждания, затлъстяване); Омега 3 мастни киселини (не се синтезират в човешкото тяло, помагат за предотвратяване и лечение на атеросклерозата, която е известна като втвърдяване на артериите, за понижаване на високото кръвно налягане и регулиране на холестерола). Препоръчваме следните Омега 3 мастни киселини: Krill oil (маслен екстракт от антарктически крил), Масло от растението перилаМасло от черен дроб на треска. Антиоксиданти – комплекс от витамини (C, A, E), биофлавоноиди (растителни екстракти, които забавят процесите на стареене, според някои изследвания намаляват риска от възникването на злокачествени тумори и развитието на атеросклероза); Ликопен (антиоксидант, каротеноиди, които регулират нивата на холестерола); Магнезии и Калций (изключително важни за правилното функциониране на сърдечния мускул, облекчават тревожността, напрежението, нервността, мускулните спазми и тикове); Селен (недостигът се свързва със сърдечните заболявания; унищожава свободните радикали в сърцето); други антиоксиданти, екстракти от гроздови семки, чесън, куркумин, пиперин, моринга

Натокиназа (Nattokinase) е ензим, извлечен от нато (Natto) – японска храна от ферментирали соеви зърна. Ензимът Натокиназа прочиства кръвоносните съдове, помага за разграждането на кръвни съсиреци и по този начин подобрява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове. Ензимът Натокиназа атакува и разгражда миниатюрните фибри (фибрин), които формират здрава мрежа и образуват запушвания в кръвоносните съдове. Стесняването на кръвоносните съдове поради отлагане на фибрин води до повишаване на кръвното налягане (артериална хипертония).

За редовна превенция и профилактика на проблеми с простатната жлеза се препоръчва Масло от тиквени семки (от специално култивирани сортове, богати на голям набор от биологично активни вещества и витамини – витамини А, В1, В2, В6, С, D, E и К, специфични ненаситени мастни киселини, фитостероли и протеини), Ликопен (фитохимикал, най-ефикасният антиоксидант от каротиноидите и основният каротиноид в кръвта, както и в различни тъкани, особено тази на простатата), микроелемнтът Бор. Омега 3-мастни киселини (описани по-горе), освен за сърдечно-съдови заболявания, са чудесно средство също и за превенция и профилактика на проблеми с простатната жлеза (уголемяването на простатата и развитието на ракови клетки в нея се дължи на въздействието на два хормона – тестостерон и дихидротестостерон. Мъжкият организъм ги произвежда усилено от юношеска възраст до края на живота си. След определено количество от тях въздействието им върху половата система става осезаемо, а рискът от появата на тумори – по-голям. Омега 3-мастните киселини регулират не отделянето на самите хормони, а неправилното им въздействие върху простатата, като същевременно й помагат да запази размера си, което е гарант за правилната й функция. Освен това не влияят на потентността, както правят редица медикаменти за простатно лечение.)

За мъжкото здраве важен е  също редовният прием на: Калций и Магнезий (изключително важни за правилното функциониране на сърдечния мускул, облекчават тревожността, напрежението, нервността, мускулните спазми и тикове), Хром – предпазва от диабет, влияе върху правилното функциониране на инсулина, значително намалява „лошия холестерол“ и стабилизира кръвната захар). Изключително успешна е комбинацията от Канела-Хром-Цинк. Коензим Q10 (за  жизненост и енергия, показен е при Паркинсон и болестта на Хънтингтън, за превенция на сърдечни заболявания); Креатин (за увеличаване на мускулатурата и подобряване на паметта), комплекс от есенциални Аминокиселини.

Да не забравяме Мултивитамините. Когато приемате такива мултивитамини, гледайте те да са специално за мъже и да няма допълнително добавено желязо в тях. Прекаленото наличие на желязо може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.