За жените

healthy-womanГоляма част от проблемите на жените в активна възраст са обусловени от стрес, хормонален дисбаланс или хранителни дефицити. Наличен е богат асортимент от хранителни добавки, като не трябва да се забравят редовните профилактични прегледи. Важно е поддържането на нормална костна плътност с помощта на продукти с Калций. Коластрата от друга страна има свойството да възстановя здравословния баланс на почти всички системи в организма на жената. При проблеми с пикочните пътища и цистит са подходящи капсулите с Червена боровинка.

При предменструален синдром (ПМС) са подходящи капсулите с Масло от вечерна роза  (съдържа висока концентрация на т.нар. гамалиноленова киселина (GLA), която облекчава симптомите и подпомага функцията на жлезите), също и Маслото от черен кимион  и от Жълт кантарион.

Магнезии и Калций (прочуванията показват, че добавките с калций намаляват с цели 30% симптомите на ПМС; магнезий и калций облекчават тревожността, напрежението, нервността, мускулните спазми и тикове), а витамин D3 е необходим за усвояването на калция и магнезия. Витамини от B групата, особено B5 (намалява стреса, важен за функцията на надбъбречната жлеза), B6 (намалява задържането на вода и повишава притока на кислород към женските органи; подпомага за нормализиране нивото на естрогените)и B12. (намалява стреса, против анемия). Като добър източник на витамини и полезни биологично активни вещества може да се ползва Чист сок от Алое Вера, Спирулина.

Жени, които се подготвят за забременяване от изключително значение за бъдещите майки е да са здрави. Необходимо е да имат силна имунна система – могат да изберат от богата гама витамини, минерали, водорасли и био сокове, които подпомагат и плодовитостта (особено Селен и Цинк). Коластрата подсилва имунитета и има свойството да възстановява здравословния баланс на почти всички системи в женския организъм. Препоръчително е да се консумират и добавки със съдържание на фолиева киселина, Масло от черен кимион с витамини, Алое вера + витамини, също и Коензим Q 10, Бирена мая. Много важно за развитието на бъдещия организъм (мозък, нервна система, ретина, тъкани) е ненаситените мастни киселини – Омега 3 – да са в нормални нива, Масло от черен дроб на треска,  Масло от растението Перила, Омега 7 – масло от облепиха, както и Ликопен са препоръчителни. Препоръчително е една година преди планирано забременяване да се приемат хранителни добавки на 2-3 цикъла с цел организмът на бъдещата майка да бъде подпомаган да функционира оптимално.
След забременяване консумацията на хранителни добавки задължително трябва да е под лекарски контрол. Биотинът, Фолиевата киселина и витамини от B групата са силно препоръчителни.

Жени в менопауза – климаксът е период в живота на жената, в който настъпват големи промени в хормоналния баланс на организма. Препоръчително е, още преди той да настъпи, тялото да се подпомага с витамини, минерали и различни масла, за да се преодолее по-лесно. Има богат набор от добавки, които подпомагат дамите през менопаузата – Калциий + витамин D3, Калций + Магнезий, Масло от вечерна роза, масло от Жълт кантарион и други според специфичните потребности на организма. В периода на менопауза, изключително полезни могат да се окажат Изофлавоните от червена детелина (химикали на растителна основа, които предизвикват ефект в тялото, подобен на този от естрогена и за това са наречени фитоестрогени. Изофлавоните са подходящи за лечение на много състояния свързани с менопаузата. Любопитно е, че изследователите не са открили странични ефекти при приемането на естроген, което прави използването на фитоестрогените още по-примамливо).

Йод: Йодът е абсолютно необходим за здравата щитовидна жлеза, както и за здрави яйчници, гърди (и простата при мъжете); високи дози на йод са могат да са необходими при възпалителен рак на гърдата, при кисти на гърдите на яйчниците. Въпреки че малко хора знаят това, подутите яйчници са състояние подобно на гушата, когато щитовидната жлеза се подува в отговор на недостига на йод (От 1928 година се знае, че концентрацията на йод в яйчниците е по-висока, отколкото в който и да е друг орган, с изключение на щитовидната жлеза).

Особено силно влияние върху здравето на момичето и жената оказват “женските проблеми”. При около 25-30 процента от жените се срещат доброкачествени образувания в матката – миоми и фибромиоми. Често срещан проблем е и фирброкистозната мастопатия на гърдите. Съществува хранителна добавка, която може да се окаже от съществено значение за профилактиката на тези заболявания – това е протеолитичният ензим Серапептаза (Serrapeptase).  Изследвания доказват, че серапептазатa снижава влакнестата тъкан, подобрява заздравяването на тъканите и значително снижава възпалението. Серапептазата може да се използва за разграждане на неживи тъкани, включително на влакнеста тъкан, фиброза, кръвни съсиреци, кисти, и артериална плака. Важно при избор на хранителната добавка е продукта да бъде таблетка с ентерично покритие или специална ентерична капсула! Серапептазата е антикуагулант, т.е „разрежда“ кръвта.

Искате да се чувствате жизнени и красиви? Посетете раздел Козметология.
СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.