Сърце и кръвоносна система

heart-healthyСърцето е най-дейният и най-неуморният орган на човешкото тяло. То пулсира  около 100 000 пъти на ден, 40 милиона пъти в годината, а в един 70-годишен живот 2,5 милиарда пъти. Сърцето изтласква 4 милиона литра кръв из човешкото тяло за една година (по 10 000 литра дневно). И тази гигантска дейност се върши от един орган на нашето тяло, който тежи само 300 грама. Не ще съмнение, че този малък сложен апарат в нашето тяло, който извършва тази непосилна работа, може да претърпи известни повреди и да заболее. А пък всяка една негова малка повреда се отразява зле върху тялото. Има тежки болести, от които болният се лекува само благодарение на здравото си и силно сърце.

Сърдечно-съдовите заболявания са едни от най-често срещаните в съвременните общества, а България е на челно място в статистиките по смъртност от тях. Причините са комплексни – стрес, липса на достатъчно и редовно движение, лоши хранителни навици, злоупотреба със стимулиращи напитки, алкохол и тютюневи изделия. Здравото сърце е много важно за нашето тяло, а повечето от нас не се грижат за нещо, преди лично да ги засегне.

Необходимо е да се комбинират различни неща, които да поддържат сърцето ни здраво. На първо място трябва да се храним правилно. Нашата диета обикновено е бедна на фибри, но също така съдържа твърде малко Омега-3 мастни киселини (виж раздел Омега 3-6-9), коензим Q10 и антиоксиданти.

За профилактика и предпазване от този вид заболявания са подходящи регулярни цикли с прием на различни комбинации от хранителни добавки, като едни от най-ефикасните са:

Коензим Q10 (особено полезен е за хора със сърдечна недостатъчност понеже увеличава производството на енергия в сърдечния мускул, а повече енергия означава увеличаване на силата на изпомпването; показен е също при при високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечни увреждания, затлъстяване); Омега 3 мастни киселини (не се синтезират в човешкото тяло, помагат за предотвратяване и лечение на атеросклерозата, която е известна като втвърдяване на артериите, за понижаване на високото кръвно налягане и регулиране на холестерола). Препоръчваме следните Омега 3 мастни киселини: Krill oil (маслен екстракт от антарктически крил), Масло от растението перилаМасло от черен дроб на треска.

Антиоксидантикомплекс от витамини (C, A, E), биофлавоноиди (растителни екстракти, които забавят процесите на стареене, според някои изследвания намаляват риска от възникването на злокачествени тумори и развитието на атеросклероза); Ликопен (антиоксидант, каротеноиди, които регулират нивата на холестерола); Магнезии и Калций (изключително важни за правилното функциониране на сърдечния мускул, облекчават също тревожността, напрежението, нервността, мускулните спазми и тикове); Селен (Недостигът се свързва със сърдечните заболявания; унищожава свободните радикали в сърцето); други антиоксиданти, екстракти от гроздови семки, чесън, куркумин, пиперин, моринга.

Няколко съвета при висок холестерол:

  • Избягвайте „сладкото“, т.е. захарните изделия
  • Избягвайте хидрогенираните мазнини (маргарини) и като цяло рафинираните мазнини
  • Приемайте натурален витамин C
  • Движете се
  • Пийте повече вода

Помнете: грижата за здраво сърце започва от кухнята; умереното ежедневно натоварване с физически упражнения, щастието и високата самооценка намаляват риска от заболявания на сърцето и инфаркт.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.