Имунна система, простуда и грип

immune-systemИмунната система е съвкупност от множество биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести. Tя е ключът към доброто здраве. Тя ни предпазва от всякакви болести – от простудни заболявания, грипове, настинки до рак. При нормално функционираща имунна система, организма ни се справя с хранителни натравяния, контролира алергиите и забавя процеса на стареене. Здравата имунна система унищожава болестотворните бактерии и премахва увредената тъкан.

Основните фактори, които отслабват имунната ни система са: стрес, злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия, прекаляване с антибиотици и други лекарства, неправилно хранене, недоспиване, недостатъчна физическа активност, липсата на витамини и минерали в организма, пестицидите и всички други примеси в храната, замърсяването на околната среда (химикалите в домакинските почистващи препарати) и др.

Симптоми на нарушена имунна функция: умора, безпокойство, чести херпеси, често повтарящи се инфекции и настинки, възпаления, бавно заздравяване на рани, кандидоза и други гъбични заболявания, алергични реакции, храносмилателни проблеми, болки в ставите и мускулна слабост.

Витамини C, A, E и Селен (Витамин C е нужен за цялостно функциониране на имунната система; Витамин А – притежава мощно антивирусно действие; Витамин Е – е мощен антиоксидант, който стимулира образуването на антитела; Селен – нужен е на организма за производството на антитела); Цинк (Т-клетките са изцяло зависими от него); Коластра (Предпазва тялото от бактерии и микроби. Увеличава устойчивостта на организма срещу инфекции); Масло от черен кимион (мощно антивирусно, антибактериално и противовъзпзлително действие); Лактобацили / Пробиотици (оказват пряко въздействие върху стомашно-чревния тракт. Той, и по-специално тънките и дебелото черво, играят важна роля в изграждането на здрав имунитет. Когато пробиотиците заселят дебелото черво, те стават конкурентни на болестните микроорганизми; Хора, приемащи по-високи дози пробиотици с дневното си меню, имат по-висок процент бели кръвни телца. Това значително увеличава потенциала на имунната им система и прави организма по-устойчив на външни въздействия; Пробиотиците отделят вещества, които имат антимикробно действие);

Мастните омега-3 киселени: Krill oil (маслен екстракт от антарктически крил), Масло от растението перила – те потискат възпалителните процеси и подсилват цялостния имунитет. Незаменими аминокиселини  (те са жизнено важни за силна имунна система, защото участват в производството на всички клетки, антитела и ензими); При настинка и грип се препоръчват комбинации от хранителни добавки, съдържащи Латинка (при бронхит, грип, гъбична инфекция, ангина), Магнезий, Чесън, Алое вера, Пчелно млечице.

Бирената мая дава на организма магнезиий и селен, които оби
кновено не се набавят в достатъчни количества с храната, а те са особено нужни за правилното функциониране на всички органи системи в тялото. Тя действа като имуностимулатор и се препоръчва за хора с хронични заболява­ния като синузит, ринит и възпаления на гърлото.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.