Стави и кости

healthy-bones

По последни данни около 1/4 от населението страда от болки в ставите, гръбначния стълб или мускулите, а при хората на възраст над 40 години процентът нараства до 50%. Дегенеративните ставни изменения засягат по-често възрастните, но в последно време този проблем се среща вече и при млади хора. Причината за тези промени зависи много от начина на живот, който водим. Най-често срещаните дегенеративни заболявания са артрозата (износване на ставния хрущял) и артрита (възпаление на ставите), които са причина за болка, скованост и трудна подвижност. Ставата може да извършва нормално своята функция само, ако отделя оптимално количество ставна течност, която играе роля на ‘’амортисьор’’ и предпазва хрущялите и костите от износване. Качеството на тази течност зависи от наличието на група вещества, наречени глюкозамини. Неправилните хранителни навици и некачествената храна, която приемаме води до недостиг и на други ценни за опорно-двигателната ни система вещества, участващи в изграждането на ставите и поддържането на тяхната подвижност. Затова е изключително важно организмът да приема допълнително от тези ‘’градивни единици’’, за да се радва по-дълго време на свободата от движението.

За предпазване и профилактика ние препоръчваме прием на хранителни добавки съдържащи Глюкозамин, хондроитин сулфат, калций , магнезий, ниацин, пантотенова киселина, други витамин от В групата, фолиева киселина, биотин. Системният прием на такива продукти удължава времето, през което застаряващата костно-мускулна система функционира без болки и в състояние на комфорт. Може да се прилагат и като профилактично средство, тъй като внасят в организма недостигащи градивни единици за съединителната тъкан, костите и ставите. Комплексът от глюкозамин и хондроитин с добавени калций, магнезий и няколко основни B-витамина, гарантира доброто състояние на опорно-двигателния апарат и улеснява движението. Глюкозаминът и хондроитинът имат решаващо значение за правилното функциониране на ставите. Калцият и магнезият осигуряват здравината на скелета и устойчивостта на ставите, редуцират опасността от крампи, не допускат лесна умора.

Екстракт от босвелия с високо съдържание на босвелична киселина. Boswellia serrata, позната също като „индийски тамян”, е билка, която често е използва в Аюрведа (традиционната медицина на Индия). Извличан от смолата на дървото „Босвелия”, екстрактът от босвелия е богат на босвелична киселина (вещество с мощен противовъзпалителен ефект). Босвелия оказва противовъзпалителен ефект, като предотвратява разрушаването на съединителната тъкан, както и  увеличаване на притока на кръв към съвместните  тъкани. За намаляване на възпалението на остеоартрози и  ревматичен  артрит. Съдейства и за предпазване на хрущяла от разрушаване. Проучванията показват, че противовъзпалителното действие на босвеличните киселини много прилича на конвенционалните нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Босвелия инхибира про-възпалителни медиатори в организма, като левкотриени – хормоноподобни вещества, които са един от основните фактори за възникването на възпалителните процеси. Като противовес на нестероидни противовъзпалителни средства, дългосрочната употреба на босвелия не изглежда да предизвика дразнене или язви на стомаха.

Хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина е важен компонент за ставите и кожата. Подпомага хидратацията и храненето на ставния хрущял, подобрява вискозитета на синовиалната течност. Допринася за отвеждането на продуктите от хрущялния метаболизъм (често с киселинен състав), като по този начин облекчава болката. Подобрява гъвкавостта и подвижността на ставите. В комбинация с витамин С се стимулира синтеза на колаген.

Нормалната костна плътност се осигурява с продуктите, богати на калций: Калций + витамин D3, Калций + Магнезий.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.