Бъбреци, уринарен тракт и простата

waterКитайците наричат бъбрека второ сърце. И това не е случайно – всеки ден през нашите бъбреци преминават около 1500 – 2000 литра кръв, т.е. бъбреците филтрират кръвта в човешкото тяло до 300 пъти на ден! Получава се около 200 литра първична урина, която впоследствие се концентрира до около 1,5 литра. Същевременно те помагат за поддържане на нормално кръвно налягане, в производството на червените кръвни клетки, както и в поддържането на здрава костна система.

Най-предразположени към бъбречни проблеми са: хората, които не се хранят здравословно, не консумират достатъчно вода, тези над 50-60 години, със сърдечно-съдови проблеми, диабет и белтък в урината, пушачите (никотинът уврежда  повече бъбреците, пикочния мехур и простатата, отколкото белите дробове!). Много често възпалителният процес в бъбреците е свързан с камъни или провокира образуването им. Недостигът на калций в костите и целия организъм води до бъбречнокаменна болест. Когато в организма не достига калций за осигуряване на мускулните съкращения, той започва да се измива от костите и да се отлага във вид на пясък, а в последствие и на камъни в бъбреците или жлъчката.

За лицата, които искат да се предпазят или да подобрят състоянието си при наличие на подобни проблеми, е подходящо да приемат: Калций + Магнезий, Калций + Витамин D3 (витамин D3 е необходим за правилното усвояване на калция), Коластра (помага и за възстановяване след боледуване, при бактериални инфекции на бъбреци, очи, уши и носоглътка). Препоръчваме също Сухи eкстракти от: листа на коприва, полски хвощ и бяла бреза (хора, които задържат повече вода и течности от необходимото вследствие на нарушено хранене, травми или нарушена функция на бъбреците; при риск или наличие на камъни в бъбреците; при риск от подагра).

Отделителната система е пряко свързана с половата и проблеми в едната могат да доведат до такива и в другата, затова при цистит и простатит препоръчваме съответно: Червена боровинка  – концентриран екстракт от червена боровинка с високо съдържание на проантоцианидини – с минимум 13 mg (подпомага излъчването на пикочна киселина и разтварянето на бъбречни камъни. Има силен противовъзпалителен ефект срещу редица патогенни микроорганизми; помага при цистит, парене и болка при уриниране).

За редовна превенция и профилактика на проблеми с простатната жлеза се препоръчва Масло от тиквени семки (от специално култивирани сортове, богати на голям набор от биологично активни вещества и витамини – витамини А, В1, В2, В6, С, D, E и К, специфични ненаситени мастни киселини и фитостероли и протеини), Ликопен (фитохимикал, най-ефикасният антиоксидант от каротиноидите и основният каротиноид в кръвта, както и в различни тъкани, особено тази на простатата), микроелемнтът Бор. Омега 3-мастни киселини освен за сърдечно-съдови заболявания, са чудесно средство също и за превенция и профилактика на проблеми с простатната жлеза (уголемяването на простатата и развитието на ракови клетки в нея се дължи на въздействието на два хормона – тестостерон и дихидротестостерон. Мъжкият организъм ги произвежда усилено от юношеска възраст до края на живота си. След определено количество от тях въздействието им върху половата система става осезаемо, а рискът от появата на тумори – по-голям. Омега 3-мастните киселини регулират не отделянето на самите хормони, а неправилното им въздействие върху простатата, като същевременно й помагат да запази размера си, който е гарант за правилната й функция. Освен това не влияят на потентността, както правят редица медикаменти за простатно лечение.)

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.