Черен дроб, бял дроб, детоксикация

„Чистотата е половин здраве.” (българска народна мъдрост).

detox-dietЕжедневно тялото ни е бомбардирано от различни токсини. От храните, които ядем, , течностите, които пием, въздуха който дишаме, козметиката, лекарствата та чак до „замърсените“ ни емоции и мисли – тялото ни е подложено на многобройни токсини, които намаляват способността му да функционира ефективно и компрометират имунната ни система. Освен това токсините имат свойството да се натрупват в организма, което с времето води до хронични и дегенеративни заболявания.

Къде се натрупват токсините? В белите дробове, черния дроб и жлъчния мехур, гънките на червата, бъбречните легенчета, ставите, кръвоносната и лимфна система, съединителната тъкан. Всяка клетка може да се превърне в „контейнер за отпадъци”, когато организмът не успява да изведе или неутрализира своевременно излишните и вредоносни субстанции.

Зле изглеждаща кожа, множество заболявания, хронична умора, храносмилателни проблеми, депресия и много др. – във всичко това място имат токсините. Те също водят и до малабсорбацията на витамини и минерали и до техния недостиг в тялото.

Тялото ни има уникална система за прочистване и саморегулация, но различните токсини се нуждаят от различни елементи, които да изчистят тялото от тях. Освен това, за да се “почиства“ ефективно тялото се нуждае от определено количество вода, затова нека не забравяме, че всякаква терапия за детоксикация е обречена на провал, ако не пием достатъчно вода. Не просто течности, а вода – универсалният разтворител.

Антиоксидантите: група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуването на свободни радикали, които се произвеждат в тялото в резултат на продължително излагане на слънце, цигарен дим, замърсен въздух, автомобилни газове, тежки физически натоварвания и др.

От антиоксидантите препоръчваме:

Витамини A, C, E и Селен (витамините участват в процеса на детоксификация, особено в черния дроб, борят се с вирусите и неутрализира токсините; селенът помага на организма да елиминира и да се предпази от токсичния ефект на тежките метали, пречиства тъканните течности; минералът е с ключова роля за антиоксидантната защита на клетъчно равнище).

Коензим Q10 (доставя кислород на тъканите, особено на сърцето и имунните клетки, важен е за пречистване на течните среди – кръв, лимфа и тъканна течност).

Фибрите: са съставна част на цялостните растителни храни. Изключително полезни са за пречистването на червата и целия организъм, включително от тежки метали и холестерол.

От фибрите ние препоръчваме:

Ябълкови фибри + овесени фибри – дъвчащи се таблетки. Показни са при висок холестерол, интоксикация с тежки метали, язва, гастрит, газове в стомаха и червата, запек.

Пречистване на ЧЕРНИЯ ДРОБ: има централна роля в повечето процеси на обмяната и най-вече в детоксикацията. Състоянието му е свързано с чистотата на целия организъм, тъй като не- ефективната му функция води до разнасяне чрез кръвта на отрови навсякъде по тялото.

За пречистване на черният дроб ние препоръчваме:

Сух екстракт от плодове на бял трън – за подпомагане при заболявания на храносмилателната система, чернодробни и жлъчни заболявания, хепатит, цироза.

Сух екстракт от листа на артишок – подпомага метаболизма на мазнините, натрупвани в черния дроб, действа хепатопротективно, има детоксикиращ ефект; подпомага храносмилателната функция като активира образуването на жлъчен сок, предотвратява застоя на жлъчка в жлъчните пътища; има профилактичен ефект против образуване на камъни в жлъчката.

Концентрат от ябълков оцет в дъвчаща таблетка – натуралните оцети са богати на органични киселини, които подпомагат пречистването на черния дроб чрез повишаване на жлъчкоотделянето; ябълковият оцет разгражда мазните в тялото и по този начин също подобрява здравето и функционирането на черния дроб, пикочния мехур и бъбреците; спомага за храносмилането, асимилацията в тялото и отделянето на токсините.

Масло от Перила – помага в процеса на детоксикиране и регенериране на черния дроб.

Пречистване на БЕЛИЯ ДРОБ ние препоръчваме:

Куркума (куркумин) и екстракт от пипер (пиперин)Куркумата ограничава действието на мутагените от цигарния дим; препоръчва се при проблеми с черния дроб и жлъчката, проблеми с перисталтиката и нарушена стомашна функция, при детоксикация на организма, при артрити, остеоартрити и други възпалителни заболявания.

Екстракт от броколи и синапено семе – препоръчва се за цялостна детоксикация на организма при отравяне с различни токсини и като профилактично средство при белодробни заболявания; препоръчва се при злокачествени заболявания на бял дроб, стомах, дебело черво и други.

При интерсес за отказване на цигари, за вас или ваши близки, посети Отказване от тютюн.

 

ЦЯЛОСТНА ДЕТОКСИКАЦИЯние препоръчваме:

Хлорела – микроводораслото се използва се при лъче и химиотерапия; подобрява баланса на бактериите в стомашно чревния тракт; прочиства кръвта, черния дроб, бъбреците и червата; при радиация, за извеждане на химически токсини и тежки метали от организма.

Аминокиселини L-цистеин, L-метионин – способстват за прочистване на тялото от токсини, особено на черния дроб от вредни метали. Особено в комбинация със Селен и витамин Е спомага за предпазване на черния дроб и мозъка от уврежданията, предизвиквани от алкохол, лекарства и токсични вещества в цигарения дим. Също така L-лизин и L-цистин. Ние препоръчване прием на Аминокомплекс, съдържащ всички незаменими аминокиселини (такива, които не се произвеждат от тялото, а трябва да бъдат набавяни ежедневно с храната).

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.