Памет и кръвооросяване

brain_thoughtsПроучванията показват, че отслабването на паметта не се дължи на естествените процеси на остаряването, а се причинява от увреждането на невроните, тоест мозъчните клетки. Увреждането, което може да бъде в следствие на окисляване (нещо като „клетъчна ръжда“) или възпаление („клетъчно изгаряне“), предизвиква редица проблеми с паметта – от лека ерозия на добрата памет до болестта на Алцхаймер. Една от причините много хора да страдат от загуба на паметта е недостатъчният прием на Аминокиселини и Витамини от B групата.

Друга причина може да бъде недостигът на Йод, което се отразява негативно върху мозъчната функция и познавателните способности. Йодът подпомага и премахването на  флуорида от епифизната жлеза (клинично е доказано, че премахва натриевия флуорид от тялото). При заболявания на щитовидната жлеза (особено при хиперфункция) допълнителният прием на йод трябва задължително да се съгласува с лекуващия лекар. Добре е приемът на Йод да се комбинира със Селен.

Ако кръвта е наситена с холестерол и триглицериди, съответно тя започва да формира плаки от тях и рязко се намалява количеството хранителни в-ва и кислород, преминаващи през мозъка. Затова при отслабване на паметта, препоръчителен е също приема на Омега-3 мастни киселини като Krill oil, Масло от черен дроб на треска, Масло от растението перила; За повече информация отиди на раздел: Омега 3-6-9

Недоброто оросяване на мозъка допринася за нарушаване на концентрацията, проблеми със съня и паметта, шум в ушите, депресивни състояния. За профилактика и подобряване на тези състояния препоръчваме:

Гинко билобаподобрява оросяване на мозъка и паметта, действа положително при шум в ушите, световъртеж и други неприятни състояния, дължащи се на недобро оросяване на мозъка; Проявява съдоразширяващо действие, укрепва стените на кръвоносните съдове; действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали; увеличава работоспособността и издържливостта на хората, занимаващи се с умствена дейност. Гинко билоба подобрява циркулацията на кръвта по три различни начина. Първо, предизвиква отпускане на артериите, водейки до тяхното разширяване и позволявайки с всеки удар на сърцето през артериалната система да преминава повече кръв. Второ, намалява вискозитета на кръвта, като я разрежда и по този начин улеснява движението й през малките капиляри. И трето, упражнява необяснима регулация на венозния и артериален съдов тонус, за оптимизиране разпространението на кръвта до места, които са исхемични, без да жертва кръвообращението към другите тъкани. Резултатът настъпва поне месец след приема на хранителната добавка. Колкото и да е полезно да се приема Гинко билоба под различни форми, трябва да знаете, че при завишен прием могат да се появят странични ефекти като увеличен риск от кървене, храносмилателен дискомфорт, повръщане, диария, главоболие и безпокойство. Несъвместима е употребата на Гинко билоба с Аспирин и Варфарин. Хора в следоперативен период, с разширени вени и стомашни проблеми, както и бременни жени, трябва да избягват самостоятелно да приемат отвари и лекарства с Гинко билоба. Ако това е необходимо, предписанията и дозите да са изготвени от лекар. Гинко билоба не бива да се приема от деца под 12 години без лекарско предписание.

Родиола – екстракт от корен на Родиола, повишава паметта, засилва секрецията на допамин и помага да се избегне депресията. Също така, тя помага срещу умора и действа като тонизиращо средство при умствено или физическо свръхнатоварване, както и за повишаване на спортните постижения.

Куркумин – куркуминът е основната активна съставка в турмерик (куркумата). Куркуминът предпазва организма от заболяването Алцхаймер и може да забави развитието на болестта, при хора, страдащи от нея; действа като антиоксидант, антидепресант, подобрява паметта и предпазва мозъка от увреждане.

Пиперин – черният пипер съдържа веществото пиперин, което увеличава бета-ендорфините в мозъка и подобрява неговата функция.

Препоръчва се едновременният прием на куркумин с пиперин  – доказани до 20 пъти по-високи нива на плазмена бионаличност на куркумин два часа след прием при комбинация с пиперин;

Лецитин – лецитинът е полезно вещество, което се съдържа във фъстъците, орехите, соята, слънчогледовите семки, яйчения жълтък и животинските организми. Той влияе благоприятно върху човешкия организъм като улеснява функциите на жизненоважни органи, подобрява кръвообращението и спомага за оросяването на мозъка. Фосфолипидите, съдържащи се в лецитина, поддържат холестерола в нормални граници. Подпомагат добрата памет и високата концентрация. Регенерират нервните клетки.

Мелатонин –  хормон, регулиращ съня. Липсата или намаленото му количество в човешкия организъм водят до безсъние и преждевременно стареене на клетките. Подобрява съня и паметта. Приема се вечер преди лягане.

За подобряване на паметта положителна роля има и приема на антиоксиданти, особено Астаксатин (астаксантинът преминава кръвно-мозъчната бариера, като по този начин може да предпази очите, мозъка и централната нервна система от увреждания, предизвикани от свободните радикали). Естествен астаксатин (понеже има и синтетичен такъв) се съдържа в маслото от Крил (Krill oil). За повече информация отиди на раздел: Антиоксиданти

Условията на живот играят важна роля за правилното функциониране на Вашия мозък. Старайте се да не се преуморявате, бъдете физически активни, но отделяйте време и за почивка. Научете се да се отстранявате от проблемите на работното място и в личния живот. Употребата на алкохол и наркотични вещества, стресът, както и някои заболявания като кандидоза, хипоглекимия и хормонални проблеми (нарушения в нивата на тестостерон, естроген, прогестерон, кортизол, DHEA и др.),  също са фактор за отслабване и загуба на памет. И нека не забравяме за приемът на вода – дехидратацията води до забавяне на мозъчната дейност!

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.