Нервна система, стрес и сън

brain-graphic-2ЗА ЛИЦА, ЗАНИМАВАЩИ СЕ С УСИЛЕНА ПСИХИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И/ИЛИ ПОДЛОЖЕНИ НА СТРЕС

За тях са подходящи: Магнезии и Калций (облекчават тревожността, напрежението, нервността, мускулните спазми и тикове), Коластра, Витамин С и E (необходими за правилното функциониране на надбъбречните жлези и мозък, оказват успокояващо действие и намаляват тревожността); Цинк, Селен Биофлавоноиди и други Антиоксиданти, включително масла (омега 3) и растителни екстракти (действат успокояващо на централната нервна система, недостига им може да предизвика симптоми на тревожност; средство за борба със стреса, способстват за пренасяне на кислорода до мозъчните клетки и ги предпазват от увреждане от свободни радикали; повишават настроението и понижават тревожността, помагат за преодоляване на депресията), витамин D3, Микроводорасли – Спирулина и Хлорела, Гинко Билоба, Родиола, Коензим Q10, Мултивитамини и минерали (особено от B групата), Бирена мая , Креатин, Масло от черен кимион.

Знаете ли, че: Магнезият може да се нарече „антистресов“ елемент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма при студ, кавга, внезапен силен шум и т.н.. Колкото по-дълбока е липсата на магнезий, толкова индивидът става по-чувствителен, нервен и притеснен. Той прекалено силно реагира на външните събития, а това е свързано с още по-голяма нужда от Магнезий. Така се стига до един омагьосан кръг, които може да доведе до изтощение и депресия.

  • можем доста по-лесно и по-леко да понесем големи сътресения, когато имаме високи нива на магнезий в тялото си
  • когато имаме недостиг на магнезий в тъканите си и малък стресор може да ни извади от равновесие
  • стресът изчерпва нивата на магнезия в организма

Липсата на магнезий е основна причина за мускулните крампи. Магнезият увеличава способността на тялото да произвежда хормона мелатонин и по този начин помага при безсъние. Микроелементът е ключов също за здравето на сърцето!

ЗА ЛИЦА, ИМАЩИ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ

sleepЗа тях са подходящи: масло от жълт кантарион, извлек от валериана и хмел, калций и магнезий (липсата им също може да доведе до безсъние), Витамини от B група (стимулират съня, подпомагат отделянето на серотонин), Цинк (способства за възстановяване на телесните тъкани по време на сън). Изследванията показват, че цинкът и магнезият оказват благоприятен ефект върху съня и успокояват нервната система, което ги прави подходящи за прием преди сън.

Знаете ли, че: Безсънието най-често е резултат от тревожност, депресия или постоянен стрес. Може да се прояви под формата на неспособност за заспиване или събуждане през нощта и невъзможност да заспите отново. Хроничното безсъние (повтарящо се нощ след нощ) може да е симптом за сериозно заболяване като депресия, артрит, астма, проблеми с дишането, хипогликемиа (ниско ниво на кръвната захар), хипертиреодизъм, нарушено храносмилане, бъбречни и сърдечни заболявания, мускулни болки, болест на Паркинсон, физически болки. Вземането на някои лекарства също води до безсъние – напр. антидепресанти, потискащи апетита средства, бета-блокери, някои съставки на лекарства против настинка и алергии, средства, заместващи тиреоидните хормони и др.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.