ОМЕГА 3-6-9 и ОМЕГА 7

omegaОмега-3-6-9 са мастните киселини, които тялото не може да синтезира самò и е необходимо да бъдат набавяни чрез храна или хранителни добавки. Най-богати на тези мазнини са рибите, живеещи в студените морски басейни, като смьомгата. Пълните наименования са Омега-3 (алфа линоленова киселина), Омега-6 (гама линоленова киселина) и Омега-9 (олеинова киселина).

Важно е да се поинтересуваме как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни понеже абсолютно полезни или абсолютно вредни вещества не съществуват и разликата между едното и другото е в количеството и баланса. Типичен пример за това са есенциалните мастни киселини Омега- 3 и Омега-6. Принципно и двата вида е задължително да присъстват в менюто ни, тъй като участват в структурата на всяка една наша клетка, и организмът ни не може да ги синтезира сам. Действайки в синхрон, те поддържат здравословният баланс в организма ни, като се започне от добрата работа на мозъка и сърцето, поддържането на силен имунитет, синтеза на хормони, деленето на клетките, стеснението и разширяването на кръвоносните съдове и много други процеси. Какво обаче се случва на практика – в съвременният начин на хранене приемаме многократно повече Омега-6 мастни киселини, за сметка на Омега-3. Това нарушава всички процеси в организма и могат да се развият различни възпаления, алергии и ревматични заболявания, повишава се риска от инфаркт, инсулт и дори ракови заболявания. Какъв е здравословният баланс? Количеството на Омега-6 не бива да превишава повече от четири пъти това на Омега-3, като някои източници препоръчват съотношение 1:1. Това означава да ограничим полуфабрикатите, опакованите сладкиши и чипсове, тъй като те се приготвят с хидрогенирани мазнини, богати на Омега-6. Същото важи и за месото от промишлено отглежданите животни, заради фуражите, които им се дават. Дивечът и свободно отглежданите животни обаче, се хранят със зелени растения, затова напротив – съдържат повече Омега-3. Най-богати на редките мастни киселини обаче са рибата и морските дарове, особено сьомгата, пъстървата, скумрията и рибата тон. В по-малки количества Омега-3 мастните киселини се съдържат в яйцата, млечните продукти, бобовите храни и броколите. Разбира се, ако това меню ви изглежда неизпълнимо, можете да приемате Омега-3 като хранителна добавка, като същевременно положите усилия за намаляване на приема на омега 6. За улеснение прилагаме промерна сравнителна таблица:

Източник: http://nutritiondata.self.com/

По отношение на таблицата трябва да отбележим, че екипът на asai.bg не препоръчва използването на ленено масло, въпреки добрите показатели. При соевото, чаревичното и рапичното олио има висока вероятност да попаднете на съдържащи ГМО продукти. При приема на Омега-3 се препоръчва приема на дълговерижните EPA и DHA, отколкото късоверижната ALA. Тялото има свойството да преобразува късоверижната мастна киселина ALA (намираща се основно в растенията) в дълговерижните EPA и DHA (специфични за месата), но в малки количества, особено DHA.

Krill oil – маслен екстракт от антарктически крил; гарантирано по-добра усвояемост в сравнение с рибеното и растителните масла (поради съдържанието на фосфолипиди в маслото от крил).

Масло от черен дроб на треска – Осигурява незаменими омега -3 мастни киселини за оптимално здраве на сърдечносъдовата система; богат естествен източник на витамин А и витамин D.

Масло от растението перила – многогодишното растение Перила е най-богатото в растителния свят на жизненоважните Омега 3 мастни киселини. Растението е култивирано и използвано в Китай повече от 2000 години. Има информация, че в съвременен Китай съществувал таен завод, в който се произвеждали различни продукти от Перила, използвани само за лидерите на комунистическата партия.

500 mg капсули чисто масло от облепиха (Hippophae rhamnoides L.), органик.  Препоръчва се при: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, колити, хемороиди, чернодробни проблеми, очни проблеми и дегенеративни заболявания, авитаминоза, проблеми с нивата на кръвната захар и липидите, трудно заздравяващи рани, преди и след лъчетерапия. Приемът може да бъде противопоказен при хепатит, холецистит и панкреатит.

Омега 3 мастните киселини подпомагат здравето на сърцето, съдовата система, опорно-двигателната система, поддържа нормалните стойности на холестерола, заздравява косата, ноктите и кожата. Детоксикират и регенерират черния дроб. Имат противовъзпалителен ефект. Те са изключително важни за: изграждането и стабилизирането на клетъчните мембрани, клетъчното дишане, неутрализирането на свободните радикали, поддържането на баланса на хормоналните нива; предпазването на лигавиците на устата, носа, гърлото и храносмилателната система; поддържането на нормалните функции на кожата, ставите, кръвоносните съдове, сърцето и мозъка; контролирането на нивата на холестерола в кръвта и мазнините в тялото.

Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини могат да променят необходимите количества от определени лекарства или могат да попречат на абсорбирането на някои медикаменти, които се приемат по същото време. Преди да започнете да приемате хранителни добавки с ленено или рибено масло е задължително да се консултирате с лекар или фармацевт!

omega-7Омега 7: Палмитолеиновата киселина (ПОК) е важна за поддържането на здрави, гладки и хидратирани лигавици, особено на влагалището на жената в менопауза, премахва влагалищната сухота, като възвръща удоволствието от секса. Но също така въздейства и  епителните тъкани (кожата и лигавиците на дихателната, храносмилателната и отделителната система) и конюктивата на очите при всички хора. Омега-7 повишават локалния имунитет подобряват бариерната функция на епителите. Недостигът на ПОК води до груба кожа, дерматит, трудно зарастване на рани, язви на кожата и лигавиците на хранопровода, стомаха и т.н., дразнене, сърбеж и болки в очите и във влагалището. Добавянето на Омега 7 в диетата действа бавно, но в крайна сметка премахва тези неприятни симптоми. Омега-7 се съдържа в макадамията и сьомгата, но най-богат източник (40%) е маслото от ракитник (морски зърнастец или облепиха). Омега 7 – маслото от облепиха е истински извор на здраве и сили за стомашно-чревния тракт. Този суперплод дава обещаващи резултати в борбата със затлъстяването, защото не позволява натрупването на мазнини в тялото. Това се дължи главно на богатото съдържание на ПОК. По съдържание на витамин А и Е маслото от морски зърнастец превъзхожда всички плодове и зеленчуци. Благодарение на широката гама от витамини и биологично активни вещества, масло от морски зърнастец  ви помага да си набавите необходимите витамини на вашето тяло, за да се чувства то здраво и жизнено. Също така маслото от морски зърнастец е незаменим помощник при възстановяване от сериозни инфекциозни заболявания.

При възпаление на панкреаса (панкреатит) и на черния дроб, при хепатит, жлъчно-каменна болест –  приема на масло от облепиха следва да се съгласува с лекуващия лекар!

СТАТИЯТА ИМА САМО ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.