Дихателна система

breatheДишането е първото нещо, което правим самостоятелно още от раждането си, и последното нещо… В покой възрастният човек прави над 22000 вдишвания и издишвания всеки ден и „преработва“ около 10000 литра въздух. Дихателната система включва носна кухина, носоглътка, ларинкс, трахея и бели дробове. Дихателните пътища могат да бъдат входна точка за замърсители, дразнители, прах, полени, мухъл, гъбички, патогенни организми и други токсини от бита и околната среда. Когато се наруши функцията на някой орган от тази система страда целият организъм. Затова е важно да се грижим и подпомагаме здравето на дихателните органи.

Броколи – екстракт:  Съдържа изотиоцианати, борещи се с рака (твърдите тумори). Сулфорафанът – молекула, открита в изотиоцианатите – може да ни предпази от дихателни възпаления, които водят до астма, хронична обструктивна белодробна болест и други общи респираторни заболявания. Според проучването, сулфорафанът увеличава производството на антиоксидантни ензими при хората, като по този начин ги пази от прекомерна експозиция на свободни радикали, свързани с вдишването на замърсен въздух, изгорели автомобилни газове и цигарен дим (източник http://www.naturalnews.com). Сулфорафанът увеличава производството на ензими, които да могат да елиминират канцерогените от клетките. Според последните проучвания сулфорафанът може да бъде изключително ефективен и при лечението на хеликобактер пилори (източник  http://foodsandhealthylife.com/amazing-discovery-japanese-doctor-reveals-how-to-finally-kill-helicobacter-pylori-bacteria/).

NAC (Н-ацетил цистеин), химическо вещество, който тялото използва да произвежда аминокиселината цистеин (тялото впоследствие трансформира цистеина в мощният и най-важен антиоксидант – глутатион). Редица изследвания показват, че NAC помага на хората със сериозни респираторни проблеми като остро респираторно разстройство, хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест и астма. Н-Ацетил Цистеин разцепва дисулфидните връзки, конвертирайки ги в две сулфидни групи. Това действие води до разпадането на микопротеиновата слуз в белите дробове, намалявайки дължината на веригите и изтънявайки слузта, подобрявайки състояния като бронхит и грип.
Проучванията са показали, че Н-Ацетил Цистеин  облекчава симптомите и предотвратява рецидиви при хора с хроничен бронхит. Скорошно клинично изпитание, публикувано в списанието Seminars in Oncology показва, че NAC спира група клетки (известни като стромален тумор), които допринасят за разпространението на рака.

Латинка – с лечебните си качества е позната от древността. Използва се при заболявания на горните дихателни пътища и отделителната система. Цъфтящите стръкове (свежи цветове, листа, дръжки) съдържат глюкозида тропеолин, който отделя сярно етерично масло. Съдържа също кемпферол (антиоксидант – флавоноид), каротиноиди, танини, багрила и др. Благодарение на всички тях латинката има лечебно действие и може да се прилага противокашлично, отхрачващо, антибиотично за уринарните пътища.

Магнезии – помага при възпаление на бронхи и бял дроб, белодробен задух, коклюш.  При настинки и грип нуждите на организма от магнезий, селен и цинк нараст­ват, защото грипът „яде“ го­леми порции от запасите.

Антиоксиданти – Във вдишвания от нас въздух има много примеси, които могат да окажат въздействие върху нашите бели дробове. Тези замърсители могат да навредят на нашите дробове чрез процеса, наречен „окислителен стрес”. За повече информация отиди на раздел Антиоксиданти

Има изследвания, които показват връзката между увеличената употреба на бета-каротин и ускоряване на процеса на развитие на рак на белия дроб. При наличие на такова заболяване, приема на антиоксиданти трябва да се съобрази със специалист.

Омега-3 мастни киселини – притежават противовъзпалително и антитуморно действие. Подпомагат имунната система. За повече информация отиди на раздел: Омега 3-6-9

Избягвайте:

Прекомерна употреба на Солповишената употреба на сол води до задържане на течности в организма, което може да увеличи проблемите с дишането при някои състояния. Важно е да се отбележи – говорим само за прекомерната употреба на сол.

Подобрители в хранатанякои хранителни добавки могат да предизвикат пристъп у астматиците. Сред тях са: тартразин (масово използван жълт оцветител Е 102; може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма или непоносимост към аспирин. Провокира астматични пристъпи при деца); натриев глутамат (Е621, масово използвана добавка за усилване на вкуса на месни и пикантни ястия и полуфабрикати) и сулфити (Е222 до Е228, използвани често в полуфабрикатите, добавят се във вина и газирани напитки).

Транс-мазнини и мазнини омега-6. Трансмазнините се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране (хидриране). Консумирането на трансмазнини увеличава риска от сърдечни проблеми и инфаркт. Свързват се още с увеличения риска за развитие на диабет тип 2. Мастните киселини Омега-6, макар и важни за нашето хранене, заемат непропорционално голямо място спрямо омега-3 киселините. Транс-мазнините и омега-6 киселините влияят и на белите дробове, тъй като изменят реакцията на организма към възпалението и го правят по-уязвим към инфекции. За повече информация отиди на раздел: Омега 3-6-9

ПРАВИЛНО ДИШАНЕ

Дишането оказва влияние върху всички функции на живия организъм, затова от ключово значение е КАК ДИШАМЕ. В ежедневието си ние не използваме пълния капацитет дробовете си. Дишаме повърхностно и плитко – с горната част на белите дробове. Не винаги обаче е било така! Всички бебета дишат диафрагмено, т.е с корема! Малките деца също. Така е и при животните – вижте котката, кучето, другите бозайници. Все едно и също! Как да дишаме диафрагмено – лесно е. Сложете ръцете си от двете страни на корема, като пръстите на двете ръце се допират по средата. Вдишайте само с корем – той се разширява и пръстите на двете ръце вече не се допират. Издишайте всичкия въздух, като свивате корема. Пръстите на ръцете се събират. Гръдният кош през цялото време остава неподвижен. Докато се учите да го правите, може на ум да си повтаряте: „Аз вдишвам, аз издишвам“. По този начин ще придадете повече осъзнатост на процеса.

Бързото и плитко дишане с горната част на гърдите ни прави по-податливи на физически и психически заболявания и по-неустойчиви на стрес. Диафрагменото дишане поставя тялото в покой, дава му силите, от които се нуждае  за добро здраве и тонус. Достатъчни са 20-30 минути на ден целево да дишаме правилно и с времето това ще се превърне в навик или по-точно казано, тялото ще си „спомни“ как се диша. Нека си припомним това, с което започнахме – в покой възрастният човек прави над 22000 вдишвания и издишвания всеки ден! При по-динамичен начин на живот вдишванията се удвояват – правим около 45000 вдишвания и издишвания на ден. И това е процес, който можем да контролираме. Запомнете – никоя хранителна добавка няма да ви даде толкова, колкото правилното дишане! Дишането е не просто начин на живот, то е живот!

При интерсес за отказване на цигари, за вас или ваши близки, посети Отказване от тютюн.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.