Отслабване и целулит

weightloss2ОТСЛАБВАНЕ

Телесното тегло – колко трябва да бъде, кое е нормалното телесно тегло? Има различни формули за определяне на „идеалното“ тегло, но в крайна сметка повечето не отчитат фактори като конструкцията на човека и възрастта му. В крайна сметка в различните общества е имало и все още има различни представи за красивото тяло. За целите на медицината, обаче, идеално е това телесно тегло, при което организма е здрав и ще живее най-дълго.

За развитието на наднормено тегло и затлъстяване роля имат различни фактори: генетични (наследствени), фактори на околната среда (храната, физическа активност, замърсяване), физиологични (нарушения на метаболизма, хормонални промени, центровете в мозъка, които контролират ситостта), психологически (хранителни разстройства, стрес, депресия).

Затлъстяването и наднорменото тегло пряко влияят и  значително увеличават риска от редица здравословни проблеми, като диабет и сърдечно-съдови заболявания и  свързаните с тях поражения във всички органи и системи на човешкия организъм. Косвено, затлъстяването и наднорменото оказват негативно влияние на опорно двигателния апарат, понякога водят до социална дискриминация. Здравословното отслабване намалява всички тези рискове.

Намаляването на телесното тегло обаче е сложен и многостранен процес. Времето е показало, че повечето диети в дългосрочен план имат обратния на желания ефект. Здравословното отслабване трябва да бъде съвкупност от спазване на известни правила на хранене, правилен прием на вода и течности, физическа активност, регулиране на съня и стреса. Всяко едно от гореизброените влияе на всички останали. Допълването на режима на отслабване с някои хранителни добавки и терапии (като скенар терапията) могат да повлияят благотворно, като от една страна ускорят процеса на отслабване, а от друга страна омекотят негативните странични ефекти.

АсайБГ предлага комплексни програми за отслабване. За повече информация относно програмите за отслабване и целулит отиди на раздел Контрол на теглото.

Ябълков оцет – използва се като популярно средство за отслабване по цял свят. Днес той е един от най-лесните и  същевременно ефективен начин за превенция и борба със затлъстяването. Мнозина предпочитат ябълков оцет, защото той е естествен продукт, който не вреди на здравето и подпомага детоксикацията на организма. Таблетките с концентрат от ябълков оцет усилват клетъчното дишане и метаболизма и по този начин енергийните депа в организма интензивно изгарят мазнините. Нормализира киселинно-основния /рН/ баланс в организма. Прочиства човешкия организъм по напълно естествен начин като подпомага за храносмилането, асимилацията и отделянето на токсините от тялото. Подпомага прочистването на мазнините от кръвта и кръвоносните съдове и разграждането на мастните депа. За бременни, кърмещи и за хора с диабет е препоръчителна консултацията с медицинско лице.

CLA e абривиатура на конюгираната линоева киселина. Тя e важна есенциална мастна киселина – тялото не може само да я произвежда и затова трябва да се приема отвън. Тя влияе благоприятно върху метаболизма, включително и през нощта.При употребата на конюгираната линолова киселина се избягва ‘’йо-йо’’ ефектът, тъй като разградените мазнини не се натрупват отново, след спиране на продукта. Изследванията показват също значително намаляване на мазнината между органите, укрепване на сърдечно-съдовата система, намаляване на триглицеридите в кръвта.

Ябълкови фибри – предоставят добър баланс на разтворими и неразтворими фибри. Подпомагат контрола на глада и по-бързото насищане с храна. Приема на фибри забавя усвояването на простите въглехидрати и намаляват нуждата от производство на инсулин, като по този начин предпазва от напълняване.


celluliteЦЕЛУЛИТ

Проблемът може да се погледне от две страни – от козметична и от медицинска. От козметична гледна точка целулита представлява мастни натрупвания под кожата, обикновено в зоната на корема и долната тазова част – бедрата и дупето. От медицинска гледна точка  – той е подкожно заболяване свързано с лимфната циркулация и застой или по-точно казано заболяване на съединителната тъкан, което засяга едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността. Основните причини за целулита са женските полови хормони, неправилното хранене и начин на живот, като цяло; наследствената предразположеност, хормонални проблеми (дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза); възрастта; Разпространението му е изключително голямо – среща се при 80-90% от жените.

Както и при наднорменото тегло, при борбата с целулита подхода е комплексен и включва хранителен режим, специфични физически упражнения, скенар терапия (процедури за лимфен дренаж и детоксикация на тялото, работа по специфични участъци), мигун (термомасаж на цялото тяло + нагряване на засегнатите участъци – виж повече на раздел Мигун, масаж, рефлексотерапия, хранителни добавки. За допълнителна информация относно програмите за отслабване и против целулит отиди на раздел Контрол на теглото.

Няколко практични съвета за ежедневието:

  • носете свободни по тялото дрехи, чорапи и др – стегнатите дрехи пречат на оросяването и оттичането на лимфата.
  • пийте достатъчно течности – основно вода! Водата е универсален разтворител, подпомага циркулацията на лимфата и естествената детоксикация на тялото. Колко вода: 35 – 40 милилитра на килограм телесно тегло на ден.
  • движете се: ходене, подскоци, разтягане на тялото – подобряват движението на лимфата.
  • правете контрастен душ на засегнатите участъци – топлата вода предизвиква разпускане на съдовете, студената ги свива и изстисква.

Профилактиката на целулита изисква постоянни грижи. Без самостоятелна работа и поддръжка повечето терапии нямат дългосрочен ефект.

Комплексни програми за отслабване и против целулит. ВИЖ ПОВЕЧЕ.

СТАТИЯТА ИМА ИНФОРМАЦИОНЕН ХАРАКТЕР. ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ СЕ ПРАВЯТ САМО СЛЕД ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ.