Акупресурата – възниква преди повече от 5000 години в далечния изток. Това е метод, при който пръстите докосват, притискат, разтриват определени биологично активни точки. Те са центрове, в които потока на биологичната енергия се блокира при заболявания на съответни на тях вътрешни органи. Тогава точките стават болезнени. Акупресурата има за цел да деблокира точката или да предаде енергия, при недостиг на такава и вследствие се получава оздравителен ефект.
Методът е лесно приложим навсякъде и по всяко време. Има профилактично, диагностично и лечебно действие. Използва се за повишаване на защитните сили на организма и за укрепване на вътрешните органи. За тонизиране, ободряване, стимулиране и поддържане на добро общо състояние.

Показания – акупресурата е показана при: нервнопсихични напрежения, преумора, главоболие, запек, нервно-вегетативни смущения, заболявания на НС – неврити, плексити, радикулити, невралгии, заболявания на ОДА – артрози, артрити, атрофия на мускулите, алергии, грип, вирусни и простудни заболявания, високо и ниско артериално налягане, астма и др.

Противопоказания: тумори, остри възпалителни процеси с температура над 38°, инфекциозни заболявания, при някои кожни заболявания, алкохолна зависимост, туберкулоза, хемофилия, кръвотечения, при бременност, на деца до 1 год., на възрастни хора над 70 год., крайна степен на изтощение на организма и др.